Proposed Program: Basic Course in Medical Education (BCME)

Day1

Day Time	Session	Objectives	Duration	Suggestedmethods	Faculty		
9:00	Introductory session and Group Dynamics	 Pre-test Introofparticipantsandfaculty Understandandapplyconceptsofgroup dynamics Apply these concepts in working of groups/teamsinteachingandlearning 	75 minutes	Team building exercises,Examplesof small group/team workingintheinstitute	Dr.NitinKulkarni Dr.PranjaliShinde Dr. Aarti Karnik		
10:15	Learning process, Learning domains & Principlesof learning	 Demonstrateabasicunderstandingof hierarchy oflearning Definelearningdomains Useprinciplesoflearningintheteaching learning process 	60 minutes	InteractiveBuilding from participants' knowledge	Dr.K.R.Gindodia Dr. Shahin Kazi		
11.15	Teabreak						
11:30	Goals,rolesand Competencies, Learning objectives(LO) in CBME	 Definegoals,roles,competencies,LOs and explain relationship between each other Elaboratetheprinciplesofcompetency based learning TohighlightconceptofIMG DesignLOsforacompetency 	60 minutes	UseCBMEUG/PG modules	Dr. AnantaBorde Dr. A.W.Patil		
12:30	Teaching learningmethods (TLM): including Interactive LargeGroup, Small Group methods	 EnumeratevariousTeachinglearning methods (TLM) Usetheprinciplesofinteractivelearning in a large group Understandsthevariousmethodsinsmal group teaching Understandchangingroleofteacherfrom information provider to facilitator 	105 minutes	Use CBME module methods,introducenew methods e.g. likeDOAI Demonstratefew methods, highlight role of facilitator	Dr.ShahinKazi Dr. P.S.Shinde		
13:30	Lunch		45min				
14:15	Teaching learning methods (TLM):	Contd					
15.00	TeaBreak						
15:15	Introductionto assessment	 Elaboratetheprinciplesandtypesand attributes of assessment Explaintheutilityofassessment 	45 minutes	Basic principles based onthepriorknowledge of the participants	Dr.PranjaliShinde Dr.NitinKulkarni		
16:00	Internal assessment (IA) and Formative assessment	 UnderstandsstepsindesigningIA module Provideseffectivefeedbacktostudents Developaplanforinternalassessment and formative assessment 	60 minutes	Demonstrate how IA canbecalculatedinall phases. ShareexamplesofIA module	Dr.NitinKulkarni Dr.PranjaliShinde		

		Day2			
9:00	AETCOM: Conceptand conduct	 Understands how to implement AETCOMininstituteusingvarious teams Applyinnovativemethodsinteaching& assessment of AETCOM competencies 	60 minutes	Useexampleofmulti subjectteamworking to implement, AETCOM in all phases Demonstrate/discuss methods	Dr. Pranjali Shinde Dr.AbhinayDarwade
10:00	SDL:Concept and conduct	 Understandstheconceptand conduct of SDL Promoteself-directedlearning(SDL) in students 	45 minutes	DemonstrateSDL conduct, preferablyinvolve students also	Dr.KarunaAhire
10.45	TeaBreak		1		
11:00	Effectiveclinical and practical skill teaching	 Teachskillseffectively Teachingskillsattheworkplace Usea skilllabeffectively Understandstudentdoctor learning concept 	120 minutes	Use skill modules examples, Useskill lab, Demonstrate methodslikeOMP, SNAPPS, Mini-CEXetc.	Dr.K.R.Gindodia
13:00	Lunch		45min		
13.45	AligningTLMs for objectives and competencies	UnderstandsaligningTLMwith competencies, select the appropriateteachingmethodfor various competencies	60 minutes	Use examples of competencies from 4 phases,15mingroup work for selecting methodsforprovided competencies, 8 min pergroupforsharing	Dr.PranjaliShinde Dr.Amol Koranne
14:45	Assessment planning, Writing the correctessay questionand MCQs	 Understandsconceptof blueprinting Designtheory&practical/clinical exam. Write an appropriate essay questionincludingshortanswer& reasoning questions. Writeanappropriatescenario based MCQ. 	120 minutes	Useexamples from assessment module, Use your university examples of blueprint	Dr. Aarti Karnik Dr.KarunaAhire
15:00	Tea				
15:15- 17:00	Assessment planning, Writing the correctessay questionand MCQs	Contd			Dr. Aarti Karnik Dr.KarunaAhire

		Day3	i		
9:00	Writingalesson plan	Developalesson planappropriatetothe objectivesandteachinglearningmethod	60 minutes	Useexamplesfrom UG/PG courses	Dr.Amol Koranne
10:00	TeaBreak		15 minutes		
10.15	Assessment of clinical and practical skills	 Assessskillseffectively Assessskillsattheworkplace Useaskilllabtoassesscompetencyin skills Designaskillassessmentstation 	120 minutes	Discuss methods, demonstratefewlike OSCE/OSPE,DOPS other WPBA	Dr. Kailash Gindodia Dr. AbhinayDarwade
12.15	Academic growth &networki ng	 Understandavenuesforgrowthin education RoleofMEUandroleoffacultyin MEU Opportunitiesforfurthercourses Networkingineducation 	45 minutes		Dr. Kailash Gindodia Dr.AbhinayDarwade
13:00	Lunch		45min		
13:45	Aligning assessment to competencyand TLMs	Choosetherightassessmentmethodfora given objective/ competency and TLM	60 minutes	Use examples of competencies from 4 phases, 15 mingroup work for selecting methods for provided competencies, 8 min pergroup for sharing	Dr. Shahin Kazi Dr.AmolKoranne
14:45	TeaBreak				
15:00	Mentoring	 Understandprinciplesofmentoring ApplytheseprinciplesinUG/PGcurricula 	60 minutes		Dr.PranjaliShinde Dr. Ananta Borde
16:00- 16:45	Draftingschedule for a phase based on competencies	Understandstepsindraftingtime table for an academic year	45 minutes	Useexamples,howto add AETCOM, AIT, Pandemic etc. Use UG/PG curriculum examplesasneeded	Dr.KailashGindodia
16:45	Post-test Re-trope feedback			Pre, post-test to be developedbyinstitute conducting BCME, Re-trope as per provideddoc	Dr.NitinKulkarni
17:00	Closing				

Useexamples from the UG/PG curriculum as needed and use examples from the PG curriculum for standal one PG institutes.